Smaller Default Larger

 

 Ukrepanje v primeru močne krvavitve

01

 

Pritisnite na krvavečo rano z ustreznim čistim pripomočkom (krpo, kosom oblačila...), ki ga imate na voljo, da ustavite ali upočasnite krvavitev. V kolikor je krvavitev v predelu pod pazduho, pod kolenom ali v dimljah, roko oblikujte v pest (če je možno jo zavijte v krpo ali kos oblačila) ter pritisnite na krvavečo rano.

Pritisk deluje kot zamašek, ki preprečuje krvi prost prehod. Pritisk bo krvi pomagal ustvariti koagul (strdek) in ustavil krvavitev.


02

 

Pokličite nujno medicinsko pomoč na številko 112. Natančno sledite navodilom zdravstvenega dispečerja.

V kolikor klica ne morete opraviti sami, naj namesto vas kliče nekdo drug.


03

 

Poškodovana oseba naj se uleže. V kolikor občuti omedlevico ji spustite vzglavje, noge pa vzdignite nad nivo prsnega koša.


04

V kolikor pacient izgubi zavest ukrepajte po navodilih za oživljanje otrok oziroma po navodilih oživljanje odraslih, ter spremembo stanja pacienta nemudoma sporočite zdravstvenemu dispečerju!

Kako ukrepati?

Ali umaknem oziroma zamenjam tkanino, ki jo kri premoči?

Tkanine ne umikate ampak dodate dodatno tkanino (npr. majice, brisače, kuhinjske krpe...) in vzdržujete močan pritisk.

Čim hitreje pokličite nujno medicinsko pomoč na številko 112 oziroma naj jo namesto vas pokliče nekdo drug. 

Kako ukrepam v primeru, ko gre za vbodno rano?

Tujka ne odstranjujte, saj pomaga mašiti rano in preprečuje krvavenje. Namesto odstranitve tujka vršite pritisk v okolici tujka oziroma rano povijte tako, da tujek fiksirate.

Ali lahko spiram rano?

Rane, ki močno krvavi ne spirate, saj se lahko krvavitev poslabša!

Manjše vreznine in odrgnine lahko sperete, da odstranite umazanijo. Z milnico sperite tudi ugrizne rane, v kolikor ni prisotne močnejše krvavitve.

Poškodovana oseba zgleda bledo, je slabotna, jo zebe in je omotična

To so prvi znaki hipovolemičnega šoka, urgentnega stanja, ki pomeni, da je oseba izgubila včejo količino krvi. Pacienta položite na hrbet in mu vznožje dvignite za 20 do 30 centimetrov. Če bruha ali obilno izkašljuje kri uporabite bočni položaj za nezavestnega. Vzdržujte močan pritisk na krvavečo rano. Pacienta pokrijte, da mu je toplo.

V kolikor še niste takoj pokličite nujno medicinsko pomoč na telefonsko številko 112.