Smaller Default Larger

 

Pred izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja

01

 

Preglejte okolico in osebo, ter zagotovite varnost sebi, pacientu in očividcem. Osebo močno stresite za ramena (oz. jo uščipnite za roko ali lice) ter glasno vprašajte: "Ali si v redu?", da se prepričate, če oseba potrebuje pomoč.
V kolikor se oseba odzove in če je okolica varna, osebo pusti v obstoječem položaju; povprašaj kaj se je zgodilo in po potrebi pokliči pomoč; preverjaj stanje pacienta do prihoda reševalcev.


02

 

V kolikor se oseba ne odziva oziroma potrebuje nujno medicinsko pomoč pokličite številko 112, kjer boste operaterju povedali povedali kraj dogodka ter osnovne informacije ter boste prevezani v dispečerski center zdravstva, kjer vam bo zdravstveni dispečer dal ustrezna navodila. V kolikor imate možnost, vklopite zvočnik na telefonu. Natančno sledite vprašanjem zdravstvenega dispečerja ter kratko in jedrnato odgovarjajte na njegova vprašanja. Vprašanja, ki vam jih zdravstveni dispečer zastavlja so potrebna za hitro aktivacijo najbližje in najustreznejše enote nujne medicinske pomoči.


03

 

Položite pacienta na tla na hrbet. Sprostite dihalno pot, tako da
Otrok do 1 leta
držite glavo in privzdignete brado

Otrok starejši od 1 leta
glavo rahlo zvrnete nazaj in dvignete brado


04

Odprite usta in poglejte, če se vidi tujek, ki ga lahko odstranite.
Sklonite se nad otroka. Prislonite vaše uho nad usta pacienta in glejte ali se prsni koš dviguje ali čutite sapo in ali slišite dihanje. Opazujte 10 sekund! 

 

Temeljni postopki oživljanja Evropskega reanimacijskega sveta

01

 

Otrok do 1 leta
Položite otroka na hrbet na trdo površino. Če je možno, mu nekoliko podložite ramena (plenica, brisača). Držite glavo in privzdignite brado. Z usti v celoti pokrijte njegova usta in nos.

Otrok starejši od 1 leta
Položite otroka na hrbet na trdo površino. Glavo rahlo zvrnite nazaj in z eno roko stisnite nosnici ter z drugo roko dvignite brado. Otrokova usta pokrijte s svojimi usti.


02

Nežno vpihnite zrak, dokler se otrokov prsni koš ne dvigne, nato odmaknite svoja usta. Vpihnite zrak 5-krat zaporedoma in opazujte, ali se pri vpihih prsni koš dviguje. Med vpihi opazujte spremembe (kašelj, premikanje, dihanje)!


03

Otrok do 1 leta
Položite 2 prsta pod navidezno črto med obema bradavicama.

Otrok starejši od 1 leta
Pokleknite k otrokovemu prsnemu košu. Postavite dlan ene roke na spodnjo polovico prsnice.

Otrok po puberteti
Izvajaj temeljne postopke oživljanja za odrasle


04

Močno in hitro 30-krat stisnite navzdol do globine približno 1/3 (4-5 cm) prsnega koša otroka s hitrostjo 100x/min. Pri tem štejte na glas: 1 in 2 in 3 in 4...


05

 

Izmenično vpihujte zrak 2-krat in stiskajte prsni koš 30-krat, vse dokler otrok ne daje znakov življenja ali dokler reševalna ekipa ne prevzame otroka.
Ne prekinjajte zveze dokler vam tega ne naroči zdravstveni dispečer.
Bodite pozorni, da se prsni koš dviguje ob vpihih, sicer preverite ali je v ustih tujek, ki ga lahko odstranite.